Friday, December 31, 2010

~WASIAT BUAT KALIAN~

Asslammualaikum..


kejap nye cuti kali ni..
dah nk start sem baru dah~
haila..
xsempat pon nk buat certain thing yang da planned~

so, sebenarnye entry kali ini khas ditujukan buat adik2 charp yang baru menarik nafas lega dengan keputusan PMR masing2..
Congrats korang.. korang da wat yang terbaik~
good luck untuk perjalanan kehidupn korang yg akan datang~

tp sebelum 2, charp nk share sikit la cite pasal holiday kali ni~..
charp xla g holiday jauh2~
dalam negara je dengan family kawan2 mama~
so, our destination is LANGKAWI!
kalau dah ke langkawi, maknanya shopping xhenti2 la kan..
sangatla rambang mata melihat sokolat2 yang bertebaran dia setiap kedai!
kami pon berjalan2 ke Makan Mahsuri, Tempat Proses Gamat, Pusat Kraf & Beras Tebakar..
agak sedih la sbb xdpt naik Cable Car atas sebab cuaca yang tidak begitu baik~
pica n family pon join kitorng jenjalan~
lagi la keseronokan memuncak!
mlm sebelum blek 2, kitorng singgal kat uptownnye..
agak sedih la sbb xseperti yang kitorng harapkan~
xpe2.. sabar je dan kesabaran kami diuji tahap dewa ble food yang kami order sampai 1 jam 1/2 kemudian~
perot masing2 da bekeroncong da..
view da sngt cantik sbb kitorng makan menghadap laut~
tp da jadi xcantik ble perkara sepeeti ini berlaku...

antara photo yang sempat dirakamkan~

syafyx & mira bercengkarama


charp, pica & budak xde gigi


shopping di beras terbakar

adikku mmg xleh jumpe kedai topi

di depan hotel & sedang menunggu bas

K.A.M.I


tu lah dia sedikit coretan tentng percutian kami.. now, charp akan mulakan cerita tentang budak2 baru lepas PMR.. on 23 Dec, charp g skolah syafyx untuk konon2 menyokong dia yang nk amik result 2 la kan.. so, datang punye lah awal dan result di keluarkan sejam setengah lepas 2.. xpe la.. b4 result kuar 2, charp berjalan2 satu skolah ngan pica.. ahaha~ lame dah xdatang skola.. jadi keputusannya ialah:

Syafyx & Amzar: 5A 3B

jiyha & Ithaar: 7A 1B

Male, Midol, Hariz, & Mira: 8A

bravo2! kongrats korang ye.. pandai adik2 akak ni..

sedikit gamba kenangan dihari pengambilan result:


sebelum keluarnya keputusan keramat itu


bersama insan2 8A

kami yang terlebih excited


actually, sebelum dapat result 2 diorang ade wat camping.. tp sangat la klaka sbb kne halau dengan POLIS.. dan akhirnya, lokasi perkhemahan mereka adalah di hadapan rumah saya.. dan macam2 lagila yang kitorang buat.. aah~ keluar je keje.. ahaha~ kami yang kakak2 ni layan kan aje la..

asanggup nk menaip dengan begitu banyak.. sila lihat photo:

mereka kelelahan

sangat terbongkang~


konon2 bercamping di tempat larangan


dan di hadapan rumahku

xlarat nk angkot reamai.. jadi mereka jalan kaki saja lah~ bersama pasangan masing2 mari menyanyi mereka sememangnya semangat ni berduet bersama ke ape?? alamak! lupe mulut dia mmg besau makan dengan banyak nye male xdapat mic dan kecewa sikap kebapaan midol terserlah tapi kami xlupa tuntutan agama tapi masih suka menyanyi dan bermain dan mengambil gamba tapi jiyha kelihatan sedih.. mengapa???

charp sangat suka ini

dan ini... kepada yang berkenaan, jgn jelez ye~ ahaha~

banyak lagi aktiviti yang xdirakamkan dalam bentok photo seperti berbowling dan bermovie. ahaha.. tapi kami tetap enjoy!!!
tiba lah saat pembacaan wasiat:

SYAFYX:
u have to take care of ur self k my dear.. i love u so much! n i will miss u! tengok2 kan mama n abah.. jangan degil sangat taw.. cian mama.. dia kan xbape sihat.. adik kan anak yang baik.. dan tolong jadi lebih matang ye dik.. u dah 15 taw. bukan kanak2 tadika lagi... blaja elok2.. pape hal bgtaw akak k.. im here 4 u my beloved brother..

MIRA:
tahniah atas keputusan yang sangt mengagumkan.. tengok2kan syafyx ye.. klu ade cite korea yang baru2 tu, kasi taw la org kat UPM ni.. ahaha~ n nk mintak tolong tukar kan cite MY GF IS GUMINHO.. xsempat la nk tukar ari 2.. k.. muah3!

JIYHA:
jaga diri baik2 ye.. tolong tengok kan jugak c syafyx 2.. klu dia nakal, pukul kan je.. tp jgn la sampai masuk berita or suratkhaba ye.. cian akak.. ahaha.. best la jiyha dapt lappy... ahaha.. tahniah! t klu ade mase, kite hangout lagi k.. good luck.. jgn takot sngt dengan form 4 2.. akak poercaya jiyha leh wat~

AMZAR:
wahai kembar adikku.. good luck untuk kehidupan yang akan datang.. kentalkan lah semangat bersama adikku untuk kurus.. ahahah~ joking yeah! bebile ade mase kite lawan badminton lak.. ahaha.. k.. jg diri.. kem salam mak ayah n ckp kat diorg yang akak mintak maaf banyak3 sebb slalu bawak ank dia kuar lelame..

HARIZ:
hariz!!! ahaha,, tahniah dpt 8A! ble nk blanja akak ni?? ahaha..jangan lupe klu nk racing nanti lantik akak as awak punye assistant ye.. teruja sangat ni.. kuang3.. eh, ingat lagi xcite yang akak story kat BIG APPLE 2?? nanti kite sambong k.. syyyhhh... jgn kasi taw org len.. secreto de amor~

ITHAAR:
inilah dia yang berkompromi dengan pica untuk menjeleskan ku dengan male.. xberhasil la dik oi.. ahaha.. btw, jg dri bebaik.. goodluck untuk karting championship kat pd nanti.. ingat! klu menang, kne bawak kitorng makn beso.. jgn lupe!! ahaha.. dan bawak2 la kurangkan jeles pada akak n male.. kami mmg pasangan serasi bersma.. ahaha... bertenang ye..

MALE:
oh, kandaku!! ahaha.. congrats dpt 8A ye. jg dri bebaik.. janji ko nk blanja aku x kaw tunaikan.. inilah lelaki. hanya tahu berjanji je.. ahaha.. btw, jgn lupe pkai MIC yg aku bg 2.. berharga 2.. xleh dpt dr sesape yang lain.. nanti de mase kite main boling n nengok wayang lagi k.. kejelesan ithaar n pica 2, kaw biarkan je.. mereka mmg begitu.. xsenang tengok kite bahagia.. share klu kaw jadi CEO nanti pon jangan lupe ade bahagian aku gak taw.. ahaha.. best of luck!~

MIDOL:
walaupon midol da jauh, midol kne tabah k.. akak sentiasa doakan yang terbaik untuk midol.. klu cuti, jgn lupe dtg umah akak.. tdo seminggu pon xpe.. no biggie man! klu senang, naik komuter je, turun serdang, kite leh dating2!~ ops! t mira n male taw. ahaha.. teruskan usaha k.. wat yang terbaik untuk SPM! jangan lupe kitorng taw.. ala.. seremban 2 pon bukannya jauh mane.. masih dalam malaysia lagi..

AKAK SAYANG SUME!!!

*xhabis berjimba lagi

Monday, December 27, 2010

~MEMORI ITU DATANG LAGI~

kadang2 ble manasihatkan org lain, kita akan rasa kita mengingati dri kita dari melakukan sesuatu yang tidak baik~
tapi ble kite menasihati seseorang yang akan bawak kite kezaman yang kite xnk ingat, SANGAT MENYAKITKAN~
ble ingat kisah 2, rase cam nk hilang ingatan je..
cepat2 mengucap balik~
bertemankan lagu my girl, lagi la hati ni bertambah sedih~

ya Allah!
kupohon kepadamu supaya dapat ku menahan kesakitan ini..
walau macam mana pon, biarlah kutahan perasaan ini..
aku xnk sesape pon taw kesakitan ini..
dan xnk sesape pon antara adik2 aku merasai ape yang aku da lalui~

* masih belajar melupakannya..

Thursday, November 25, 2010

~8 HOURS MORE~

Assalammualaikum..

dengan sukacitanya diamaklumkan bahawa charp akan tingglkan COMPAQ kesayangan charp ni utk 5 hari... wah~ sdeynye xterkata...
mcm mane nk ym??
macam mane nk fb??
mcm mane nk check email??
macm mane nk nyanyi2??
macam mane nk layan movie??
mcm mane nk hilangkan bohsan???

lebih kurang lagi 8 jam charp akan bertolak ke Shah Alam naik bus Causewaylink Express...
esok pagi charp akan pulang ke UPM sbb ade kem!!!!!! yeah! (sounds happy..is it??)
hari ni charp tdo umah uncle..
agaknye kol bape la charp smpi agaknye..
kenape ea naik causewaylink??
sebab ticket bus transnational yang single seat da abis n suggestion dr bff yg slalu ke shah alam...
hopefully xde pape yang xdiingini berlaku...

lebih kurang 8 jam...
charp masih setia dengan COMPAQ charp...
masih sedang melayan PLAYFUL KISS..
tp baru smpai 6th episode...
another 12 episode!!
oh, no!
terpakse la smbung minggu depan~
tgu charp ye...

lebih kurang 8 jam...
charp masih belum sediakan apa2 lagi untuk berangkat...(mcm nk kemane je)
xkemas beg lagi...
xcarik lagi barang ape yg nk kne bawak...
xbli torchlight lagi...
xlist kan pon lagi sebenarnye ape yang nk kne bawak...
CHARP!!!!!
klu ade yang tertinggal cmne???

lebih kurang 8 jam...
charp xprepare pape pon lagi untuk konvo..
mane ade mase lagi nk prepare..
mama yang akan bwk barang dr jb..
xkn nk suh mama yang preparekan..
haila~
apesal malas sangat ni charp???

charp join Kem Kepimpinan Kolej Kedua 2010...
tp xdpt nk join till the end la pasal on 30 nov 2 charp ade konvo..
KONVO!!!!!
yeah KONVO!!!
ni lah kad jemputannya

xsaba rasenye nk sarung jubah dan pakai mortar...
walaupon time rehearsal ari 2 da posing habis2 dengan sahabat2 dengan pakaian tersebut, tp masih berdebar2 nk pkai pd hari yang bersejarah 2..
oh, harapnye semua berjalan lancar..
takut tergelincir time nk naik pentas..
takut terpijak kain..
takut mortar jatuh dr kepala..
takut salah name time naik pentas...
takut xsempat nk senyum time photographer nk SNAP!
oh, tolong la jgn takut whai charp..
nmpak sngt nervous..

so,
kne well prepare.,
n now!
charp kne g prpare kan sume!!
i will be there UiTM Shah Alam...
kaw akan menjadi saksi pada hari bersejarahku dan sahabat3!!!

uitm dihatiku

* enjoying the Kem Kepimpinan~

Monday, November 22, 2010

~SEMAKIN...SEMAKIN...~

Assalammualaikum..

wah... kepenatan ni baru sampai dr KL..
bayangkan lah charp sampai KL cntre kol 6 petang sebab nk kejarkan tiket 2..
nasib baik masih ade lagi...
tu pon tinggal seat yang sisa2 je..
baik la.. dengan bangganya tiket charp kol 11 mlm...
another 5 hours nk kne tunggu kat situ...
dah la beg belambak2..
sumenye penuh dan BERAT!!!
pikirkan yang charp xhingin menyusahkan diri menyorong dan mengangkat kesekalian beg 2, charp pon g la simpan beg 2 kat tempat menyewa untk simpan beg...(pham x ayat ni??)
whatever~
so, meronda2 jap kat KL cntre 2 untuk buang mase.. (ade ape je nk ronda lelame)
sebelum 2, nk thnx kat MAREL sbb sudi hantarkan charp ke sane..
charp pon amik keputusan bli slice of chocolate indulgence (secret recepi) n secawan kopi (mcD) dan lepak di mcD saje..




sambil2 tu charp pon layan la fb jap.. dapat gak borak2 ngan mber2 yang semestinya sedang berehat dirumah.. (JELES!)
boleh lak tetibe ade mamat dr afrika (kot) yang dok selang 2 kerusi dr charp ajak borak..
haila~
rasenye dlm sejam lebih charp melepak kat mcD dan batery lappy da bg warning da...
ok fine!
so, charp pon ingat nk g cari something yg leh teman charp,,
time charp kemas2 tu, mamat afrika 2 ckp nk join..
what??? sory la bro, xsuke la..
charp cepat2 gerak la.. (takut senanye)
then kaki benti kat Famous Amos... mane leh nmpak kedai 2.. WAJIB masuk~
then bli la 2 jenis cookies.. 1 untuk charp n 1 untuk adik...
lagi satu kedai yg WAJIB masuk ialah kedai buku..
walaupun bukan MPH or kedai2 buku yang terkenal, mesti masuk jugak..
dan hasil nye, sebuah novel n sebuah buku sudoku menjadi mililku...
adoyai.. padahal ade je novel dlm beg 2 yang belum habis bc... nak wat cmne kan klu kaki novel..
so, rase cam malas nk berjalan2 lagi..
charp dok kat one place yang membolehkan charp chrge lappy charp 2..
then smbung online balik...
dlm kol 10.40 tu, da siap2 off and simpan lappy sume sbb da xsaba nk tdo dalam train..
ble charp smpai je berhampiran dengan gate B, satu announcement berkumandang..

what??? delay sampai kol 11.20???

saba ye charp... ok xpe.. dengan cool nye carik tmpat duduk n wat sudoku...
dlm kol 11.1o, skali lagi announcement berkumandang n ckp train charp DELAY lagi smpi kol 11.45!
mase 2 mmg da rase nk mengamok la!
badan charp mmg da letih da..
bukan letih je p letih yang teramat.. dengan baju kurung lagi...
haila~
buat2 cool lagi, bukak plak novel baru..
calling2 mber jap..
da kol 12 pon gate xbukak lagi..
apekah??
dlm 12.10 baru la kitorng leh g kat platform..
huh!
satu penyeksaan taw x??
charp trus grak ke L4 n g kat katil 4..
ape lagi, taruk barang sume n lagak mcm nk tdo~
calling mber lagi. ahahaaha.. nmpak sngt yang da xde keje..
rse xbest sbb sempit, abah soh bli tcket yg first class punye..
p mamat kat counter 2 cakap 'HABIS DIK'.. 'oh, terima kasih la'
fine charp! terima je la ape yng ada..
xtenang nk tdo.. klu tdo pon dpt tdo dlm 30 minute je..
bukak lmpu kecik kat tepi katil n bc novel x pon buat sudoku..(konon2 mcm cite hindustan la)
agak2 boring, dengar mp3 lak..
dah pukul 6.45 pon masih xsmpai lagi...
mama, abah n adik da tgu dr kol 6.30 da.. (cian mereka)
dah la abah ade meeting pg ni...
smpi gak kat JB centre dlm kol 7.15..
ok, mama n abah da lmbt nk g keje..
pas abah anta mama...
wlapon lambt, abah bwk charp n adik g bfast dlu sbb abah taw charp xdinner pon smlm...
SEMAKIN lama, badan SEMAKIN lemah..

to abah:


thnx sngt3!
k.long ttw cmne father lain layan anak dia..
tp abah da cukup TERBAIK!
k.long xkisah pon kene tgu lama2.. cume penat sikit la..
abah sanggup suh k.long naik ape je transport whatever it cost sbb abah da xnk k.long lalui lagi kejadian bus rosak, pertukaran bus or train delayed..
abah sanggup tgu k.long awal pagi sbb xnk k.long smpi n xde sape tgu kat waiting area..
abah sanggup pergi keje lambat sbb nk k.long mkn dlu sebelum balik..
abah siap suh k.long beli ape je or buat ape je xkisah bape byk duit k.long gune untuk hilangkn bosan tgu train..
sume abah wat sbb abah nk happykan k.long n show ur love!
k.long xpernah marah abah..
k.long sedih bile abh berkali2 text k.long mase tgu train 2 n ckp 'SORRY SAYANG'..
k.long mmg xmarah abah pon.. xpe abah...
abah xperlu rase bersalah..
n k.long xkisah pon klu kne amik cab balik rmh sbb k.long taw abh nk kne smpai office awal..
abah sentiasa nk yang terbaik untuk k.long..
thnx sngt3!
selame ni abah lah kawan k.long klu k.long ade masalah... (kisah la masalah dr segi apa)
abah lah tempat k.long nk luahkan apa2..
abah lah yang xpernah bosan dengar ape je cerita k.long ble k.long blek dr cmpus..
LOVE U ABAH!

to mama:

thnx sngt3!
mama pon sentiasa nk k.long happy..
ble mama taw k.long tension je, mama bawak k.long g facial la.. shopping la..bg duit untuk k.long enjoy berMOVIE ngan adik la..
cume skang ni da sebulan kite xshopping sesame..
mama sentiase sokong ape yang k.long wat...
mama slalu bg pendpt yang benas klu k.long nk wat pape..
mama snggup jahit baju raya banyak2 untuk k.long..
oh, mama!
i cant live without u!
k.long xleh tdo dlm train, mama x pon xsenang tdo kat umah pikirkan k.long..
mama bgun awal sngt sbb xsaba nk amik k.long!
LOVE U MAMA!

*SEMAKIN hari, SEMAKIN sensatif~

Sunday, November 21, 2010

~BERAKHIRNYA KISAH SEM 1~

Assalammualaikum..

pejam celik, pejam celik, da sampi ke penghujung Sem 1 charp kat UPM ni..
alhamdulillah semuanya berjalan lancar walaupon ade sikit2 masalah.. biasa lah kehidupan..

di ketika charp coretkan post ni, charp tengah tgu member time diploma dlu, MARELFIRA untuk jemput charp ke UiTM Shah Alam..
ari ni kitorang ada rehearsal dan upacara pengambilan jubah.. (upacara 2 mcm event besa je)
rase xsaba nk jumpe mber2 sume..
ape khabar la agaknye mereka..
dah berubah ke korang sume??? rindu bangat seyh~

berbalik kepada tajuk asal..
ketika charp coretkan post ni jugak, charp da keseorangan kat 131, Enggang sebab K.Ira kol 7.30 da gerak.. WAAAAAAHHHHHHHH! :(
semalam lepas exam je Aimi balik, p dia xjumpe charp pon sbb dia xnk kejutkan charp yang tengah tido.. WAAAAAAHHHHHHH! sedey lagi..
Syahidah pulak awal2 da tingglakan charp..
will miss them la time cuti2 ni...

alhamdulillah skali lagi sebab charp dpt jawab kesemua paper dengan tenang.,
thnx pada mama & abah yang banyak doakan K.Long..
thnx pada lecturer yang byk berikan tunjuk aja dan xjemu ingatkan bende2 penting..
thnx pada kawan2 yang byk membantu, blaja same2, kongsi maklumat..
thnx again sume!
luv u all~
maaf la pada mereka yang menganggap charp kurang beradab time charp tolak jawatan dlm PESUMA ari 2..
tp charp mmg da xboleh nak beri komitmen..

bagi warga Kolej Kedua pulak, charp ucapkan selamat bercuti bagi mereka yang akan bercuti la..
charp bangga jd one of Kolegiat K2..
wlaupon byk aktivi n ia agak memenatkan, tp byk bg pengalaman pd charp yang masih kerdil ni..
charp xkn lupe kenangan2 yang menjadikan perencah kegembiraan dalam hidup charp..
aktiviti sume best!
xsaba pulak nk tunggu MASP next year..

ok la.. xdapat nk coretkan dengan lebih panjang sebab marel da text n cakap 'AKU OTW'...
ahah~


* ade train x malam ni??

Friday, November 19, 2010

~MESTI~

Assalammualaikum..

on 22 October ari 2, charp ade coretkan kisah tentang ati charp.. charp ingat charp da kuat terima semua tu.. ingatkan charp da redha dengan perhubungan dia.. tapi, baru charp sedar yang charp masih xboleh terima.. masih menyimpan harapan tu walaupun da 6 tahun setia menanti.. 6 tahun, bukan satu masa yang singkat.. charp mmg xpernah salahkan dia.. tak langsung sbb dia mmg xsalah.. cuma mungkin keadaan yang membuatkan kami jadi mcm ni.. dan sebab jodoh.. so, charp MESTI percaya dengan ketentuan Allah.. charp da cube untuk kuat dan terima.. dan semalam, terburailah sume air mate ni bila charp hamburkan segala perasaan yang terbuku dlm hati ni pada seorg rakan (my besties)..

thnx nazira sbb sanggup panaskan telingan dengar rintihan aku tengah2 malam buta..

dah lame aku xmenangis sehebat itu.. satu kisah lame terlayar kembali di ruang mata.. apa saje yang aku buat xmenjadi.. nk study pon xboleh, nk mkn pon xde selera p terpakse la habiskan jugak.. dan kesian jugak pada aimi sbb tunggu aku kat Ruang Kristal p aku xmuncul2.. sorry fren~

charp pon ttw cmne charp leh sayang dia dengan begitu lama walaupun kadang2 dia lupa pasal charp.. macam mane charp nk menghadap muka dia pasni?? charp xsanggup... charp malu.. dan mungkin telah tersurat bahawa charp bukan lah perempuan yang baik untuk berada di sisi dia. charp xsehebat dia, charp xsepandai dia, charp xsebaik dia.. charp sedar sume tu.. pastinya perempuan di sisinya skang lebih setanding dengannya.

its too hard 4 me to acept this.. really hard.. harapnya biarlah segala memori berkaitan dengannya hilang.. tapi mana mungkin tu semua berlaku.. dan skang ni, charp kene teruskan apa yang lebih penting.. tinggal lagi satu paper je lagi.. charp harap charp dapat lupekan sementara tentang dia.. charp MESTI focus on comp paper... dan kalau boleh lupekan dia terus..


*time will heal it

Monday, November 8, 2010

SEPERTI DOLU-DOLU~

Asslammualaikum...

first of all, Alhamdulillah charp da leh adapt sikit2 ngan keadaan kat sini.. terima kasih lah pada mereka yang banyak membantu dan juga pada mereka yang terpaksa menelan ragam charp selama beberapa bulan ni. seribu keampunan dari charp~ :))

macam yang charp pernah story morry tentang lifestyle charp time diploma dulu..
sikit-sikit dah charp jadikan tabiat kat sini...
yang paling ketara adalah bertapa di Ruang Kristal (bilik tv)..
kalau kat UiTM dulu, charp ade geng 'Bilik TV Crew'..
sape lagi geng kitorang kalau bukan ain, ida n zy.. (miss u all! xtipu punye!)
macam solu-solu jugak, kalau exam mesti stay up sampai pagi...
selagi tak subuh, selagi tu tak jumpe katil dan yang seangkatan dengannya..
tapi bila kat UPM ni, lain sikit la sebab kurang stamina nak stay up..
asyik-asyik ngantuk je... atoyai!!!
tapi, bilik tv kat sini ada peraturan...

XBOLEH MAKAN!
XBOLEH BERADA SELEPAS JAM 12 MALAM!

kat UiTM dulu pun xboleh ada lepas jam 12 malam, tapi kitorang larung je..
xde sape nak marah sebab jarang orang nak lalu kat situ..
dan cuma kurang sikitlah program tv yang charp leh tengok sebab xde ASTRO!!
sekarang ni pon masih di Ruang Kristal..
teringat kenangan indah bersama mereka dan ain kat Puncak Perdana pon lepak kat bilik tv jugak!
bila boleh ada ASTRO???
nak tengok bola, badminton, bowling, national geog, drama-drama kat Astro Ria, CSI, Naked chef & music factory!!! (AF xtersenarai yek!)
tapi alhamdulillah lah sebab ada jugak tv untuk ilangkan stress....

*burger Sri Petaling BEST!

Friday, October 22, 2010

bilakah akan bertemu yang telah ditetapkan??

Assalammualaikum..

kadang2 hati merintih, menangis, terhiris, terluka dan kecewa. tak pernah inginkan semua ini berlaku. tak pernah impikan diri ini melalui ape yang pernah charp lalui.

pernah hati ini diambil oleh seseorang. selama 4 tahun charp menunggu dengan kesabaran dan ianye berlalu begitu sahaja. bila hati ini sudah jemu menunggu, dia hadir kembali dan charp xmampu untuk menerimanya. dan benda yang sama berulang kembali. 4 tahun jugak charp menunggu seorang insan ini. tapi sekali lagi ianya berlalu begitu sahaja. dan sekali lagi charp xmampu menerimanya walaupon hati ini sentiasa untuknya.

satu per satu charp lepaskan pergi. yang mengongkong, pergilah cari wanita yang sesuai. yang mengikis duit charp, pergilah cari wanita yang lebih kaya, yang menduakan charp, pergilah cari wanita yang boleh menerima perangaimu. cukup lah!

tapi mcm ape yang charp ckp, hati charp untuk seseorang tu. dan charp baru tahu yang dia sudah ada teman. charp redha. bialah dia menggapai kebahagiaannye. dan biarlah wanita itu setanding dr segi agama, ilmu dan kerjayanya.

untuk kamu: terima kasih sbb byk bg iqa nasihat yang sangat berguna. terima kasih sebab bagi motivasi untuk iqa berjaya. terima kasih juga sbb bagi byk sokongan pada iqa. walau apa pon, iqa anggap kamu mcm abang iqa. thnx again! thnx jugak sbb pernah bagi iqa simpan hati kamu walaupun sekejap. ianya dah cukup menggembirakan hati ini. iqa xkan pernah lupa ayat yang pernah kamu bg pada iqa. ayat yang baru iqa tahu maksudnya beberapa minggu lepas.


* lebih selesa begini dr dikecewakan~

Friday, October 8, 2010

KONVOKESYEN!!

oh yeah!
52 hari je lagi charp dan sekalian rakan2 IS110 2007-2010 akan memanjat tangga pentas untuk mengambil segulung sijil yang selama ni kami idamkan.
terima kasih UiTM sbb bg pluang jugak kat charp dan kawan2 untuk bergelar Siswa/i lepasan Diploma.
tidak sedap telinga mendengar bila ada yang memburukkan UiTM..
u allz x duduk & blaja lagi kat cni so, u allz xtaw..
xpe la..
hurm.. seperti yang pernah diimpikan dari kawan2 yang bernama AIN, ZYNOE, IDAH & ZULIANA!
aku nk cokolat! nk teddy bear besar! bunga SEJAMBAK!

*jumpe ye kawan2!

Tuesday, October 5, 2010

PATAH HATI ... PUTUS ASA..


assalammualaikum..

ujian Allah sangat besar untuk diriku sejak kebelakangan ini. tapi charp pegang kata2 pensyarah UiTM iaitu,
"Allah takkan turunkan sesuatu yang kaw xmampu nk tanggung charp!"

charp sedar yang dulu charp tidak lah selemah ini hanya kerana tugasan2 yang diberikan. mengapa sekarang?mengapa tidak dari dulu.. mengapa sekarang ni senang je charp rasa tertekan dan putus asa? sebelum charp cerita dengan panjang lebar, charp nak kongsi dulu cerita menarik semasa meluangkan masa bersama CIK ADA, IDAH & AAINAA

jumaat lalu, sekali lagi charp mendapat kezutan kedatangan mereka. mereka sentiasa memberi kezutan kat charp. terharu ni.. so, CIK ADA cakap yang dia da plan untuk kami sama2 ke Genting atau ke mana2 sungai. charp rasa sonok sngt3 sebab charp rasa itu akan menenangkan fikiran charp yang tengah xberapa nk btul 2. Sabtu tu, kami ke Sungai Kemensah selepas charp uruskan beberapa urusan keluarga. Plannya kami akan tidur disana. tapi rasa macam takut je. macam ni la suasana di Sungai Kemensah


banyak lagi gambar tapi belum transfer dan ttw la bila charp akan transfer. so, malam tu en.fendi a.k.a ex-student CIK ADA datang untuk menjemput kami. kami pon dengan perut yang dah berkeroncong terus memintak en.fendi untuk bawak kami pergi menikmati hidangan makan malam. huhuhu... (ape skema sangat ayat ni??) kitorang makan dekan area batu caves. kenyang tahap gaban la kat situ. dengan otak2 4 setnye, nasi lagi, telur dadar. warg! time tu la pulak nak hujan. bukan sikit punya hujan.. lebat gle.. tak tahu dimana silapya, train IDA untuk pulang ke Shah Alam da habis.. jadi terpaksalah dia lepak lagi dengan kami. lokasi seteusnya di restoran area Sentul. tak makan pon, minum je. tapi kitorang lepak dr kol 1 sampai 3 pagi.. ahah. dekat sinilah aku betul2 lupakan masalah aku. aku sangat2 gembira. tak mampu nk dicerita kat sini. ianya merupakan kenangan terindah buat charp. ahad pulak, charp ngan CIK ADA hanta AAINAA blek ke subang then petang cket CIK ADA hantar charp ke ISTANA BUDAYA untuk teater Tun Mahadhir. it was SUPERB!

so, bermulalah hidup charp di UPM kembali. permulaan nya tiada apa2 sbb masih dlm mood happy but then satu per satu masalh timbul ble tension dengan test dan asgment MGM! oh, GOD! pls help me! charp faham yang minggu ni mmg minggu tension. semua orang byk kerja. tapi sushlah nk ckp pada segelintir pihak yang rase dia sorang je la yg tension dalam dunia ni. kalau kita ada masalah, apa lah salahnya kita ceriakan sedikit keadaan. tapi susah jugak sbb mereka ni xreti nk bergurau. terhiris hati ni disebabkan perkara kecil je, seseorang telah hilang kepercayaan pada charp. bayangkanlah.. tapi xpe la. charp bukannye pandai macam kawan2 dia yang lain. sbb 2 dia xheran pon. it's ok dear! lagi menyayat hati ble charp nak berkongsi masalah tapi dianggap lain. pada siapa charp nk luahkan?? so ape lagi, dengan hati yang masih terluka, charp call IDA & AIN. sory korang sebab sushkn. tp aku mmg ttw nak luahkan pada sape. kat sini mmg tak ada siapa nk dengar luahan aku. dah terlampau byk air mata yang mengalir hari ni. malu pun ada sbb nangis depan ROHAIZAD! peduli ape. hati dah tak mampu nak tahan lagi. dah lama simpan..

cuba untuk lupakan semua. byk lagi kerja daripada nak fikirkan tentang mereka. so, lepas ni kne ready dengan RIVER RESCUER kat Sungai Tekala
untuk FAMILY DAY pon charp xsaba nk raikan. mesti best!! go HERCULES! we r the best!!!


*adakah aku terlalu menjaga hati orng???

Tuesday, September 28, 2010

ITS A SAD.. SAD.. STORY~

assalammualaikum..

hurm.. well, feel like years charp x post entry baru. macam2 cerita ada tapi faktor masa yang buat charp tinggalkan blog sementara. kali ni bukan la nak kongsi cerita2 menarik yang berlaku di dalam dan luar negara, tapilebih pada luahan perasaan. terima kasih pada si cantik manis rajawali yang seorang tu dan juga jejaka tmpan raja udang yang seorang 2 juga sbb sudi menjadi tempt charp luahkan perasaan ini.

K.A.W.A.N
terus terang charp cakap yang charp masih tak jumpe pun sesape yang betul2 serasi dengan charp. tak ade seorang pon dekat sini yang macam Afiqah, Ain, Zainur, Ida, Amel dan Aainaa. NONE! pada mereka yang nampak charp sentiasa ketawa dan tersenyum, itu adalah untuk menjaga hati seorang kawan dan juga menggembitakan diri sendiri. tetapi hati ini tidak pernah lepas daripada tergores, digoresm tercalar, terluka dan macam3 TER lagi la. dengan kawan2 lama kat UiTM dulu, boleh je cerita ape2. tapi dekat sini, sape ynag nk dengar cerita charp?? gadis rajawali dan jejaka rajaudang sendiri ada life masing2. tak mungkin charp nak kacau selalu dan kami juga jarang berjumpa.

Bilik Tv SAB Crew:
  • aku gile rindu untuk bersahabat seperti anda4!
  • aku tak jumpe pun orang macam anda4 dekat sini!
  • kenapa kite5 perlu dipisahkan?
Boleh katakn almost everyday air mata ni akan mengalir sebelum tidur. charp mmg tak akan menangis depan mereka! kalau tak suka, katakan sahaja tak suka. tak perlu lah anda buat muka tension atau sebagainya. kadang2 penat jugak menjaga hati dan perasaan org yang xpernah nak faham kita. rasanya macam nak anggap semua orang tak ada hati je.

orang lain semua dah boleh bersuka ria sebab da siap buat assigment. THNX! charp jugak yang terkulat2 seorang diri nk kene compile and check semula. THNX kawan2. bukan tak ikhlas, tapi pernah tak korang ty charp ape2 yang korang leh tolong untuk setle kan report??
pernah?? semua nye serah bulat2 dekat charp. mentang2 lah charp ex-diploma, tahu segala keje sume, korang ingat boleh ke buat charp mcm ni?? korang tahu korang punye buzy + tension je. ingat charp ni tak ada hati perasaan?? malas nak cakap dah pasal assigment. kalau cakap nanti, macam2 alasan. baik xpayah..

kalau ada kawan yang charp anggap sekepala pon, mulut terlalu laser sangat. tak reti langsung bertapis. tak reti langsung menjaga hati orang. dah la umur pon baru setahun jagung. pandai2 la hormat orang sikit. kalau tak tahu, BELAJAR! kaw mmg bagus! sume orang akan puji kaw macam2, tapi tu lah.. satu perkara je DIK ynag kaw kene betolkan. sifat menjaga hati org. belajar la ye.

im feeling down right now!

* terima kasih pada jennor sebab bawak makan umah dia hari 2! terima kasih jugak pada ain hana yang hanta kami ke Mid valley~

Thursday, September 9, 2010

~AIDILFITRI~

salam aidilfitri kepada semua umah islam diseluruh dunia..
sudah pastilah semua ternanti2 kedatangan jari yang mulia ini, hari yang menyatukan seluruh umat islam..
hari yang merapatkan mana2 hubungan yang renggang sebelum ini..

first of all, me NUR SYAFIQAH SHAHRIL nk mohon seribu keampunan pada anda2 semua atas ketelanjuran kata2, kesilapan tingkahlaku, dan apa2 saje lah yang kurang menyenangkan..
harap jugak anda2 semua dapat halalkan apa2 yang charp da TERmakan, pakai or ambil..

raya tahun ni xkan seperti raya2 yg sebelumnya..
suasana dan sambutannya amatlah berlainan..
walaupun belum lagi tibanya pagi syawal, charp pasti ianya tidaklah semeriah tahun2 yg sudah...
kalau u all sume da bace my oldest post bout my grndma, surely u all tahu nape charp cakap cmni..
moga roh nenek sentiasa dirahmatiNYA..

ni je kot setakat ni..
bout persiapan raya, nanti charp akan ceritakan kat next entry je.

main bunga api / mercun bialah berhati2..
ingatlah org y tersayang..
terima la kad yg tak seberapa dr charp..


* lepas raya mmg buzy~

Wednesday, August 25, 2010

MR.EXTERNAL!!!!

MR EXTERNAL HILANG!!!!
OMG!!! I MISS HIM DAMN MUCH!!!
COME BACK DEAR! I NEED U!!

Sunday, August 22, 2010

~UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA~

ni la institusi pengajian aku tika dan saat ini.. aku menulis entry ini pon di UPM..
tapi sebelum ni (masa dip dulu) aku xpernah terfikir untuk sambung belajar selain di UiTM.. rezeki Allah da tentukan di sini. aku redha. UPM pon seronok juga. macam2 benda baru yang aku belajar. tapi kadang-kadang terbit juga kerinduan teramat pada UiTM.

sekarang ni, aku pemegang Bacelor Sains Pembangunan Sumber Manusia. course ini xjauh sangat bezanya dengan DIIM aku dulu. baca dan hafal. baca dan hafal. ok!~ 4 JULAI 2010, kali pertama aku jejakkan kaki di UPM. dan hari itu juga lah bermulanya Minggu Orientasi Kolej (MOU). sesuatu kenangan yang xdapat dilupakan. berkumpul di Dewan Besar bersama-sama dengan 16 kolej yang lain dan lawan2 cheers. gempak sangat2!! keadaannya adalah seperti ini.(sila klik disini)
tapi tanpa bantu MTM semua, tak mungkin ianya berjalan lancar.. thnx to all MTM!!! Lepas MOU, kitorang ada MOK(kolej) dan MOB(blok). aku menetap di blok Enggang! yeah!

antara aktiviti y aku sertai adalah:
  • pesta integrasi: pesta ini perlu disertai oleh semua junior & diadakan di Bukit Expo. disini ada dilampirkan photo2 yang comel2~

  • malam tunas budaya(mtb) ni adalah antara aktiviti yang sangat grand sebab kami akan membuat persembahan di depan ribuan penonton. ianya juga dipertandingkan untuk semua kolej inilah penari MUSTIKA KRISMACHINDIE:
  • Pertandingan Debat Integrasi. sangat3 menyeronokkan. we build a very lovely family. huhuhu~ mari lihat ahli2nya:
disini disertakan sedikit video untuk tatapan kalian:


sambungannya:



  • seterusnya adalah aktiviti anjuran jabatan pend professional dan pemajuan kerjaya(kos aku la 2) kitorang ada aktiviti yang dijalankan bersama senior..


  • ini antara aktiviti yang diadakan. ada banyak lagi sebenarnya, tapi aku hnya post yang ini sahaja.kalau nak post semua, sampai esok pagi pon aku tak habis bercerita..
sayang korang sume!!!

*bila nak berdebat lagi ni??

Tuesday, August 10, 2010

ramadhan ini~

buat pertama kalinya kami sekeluarga akan menyambut ramadhan tanpa NENEK.. tamparan yang sngt hebat.. klu aku sdih, abah mesti lagi sdih sbb dia da xde parents.. da xde la nk buka ramai2 kat umah NENEK...

slalunye, ramadhan pertama akan berkumpul rmai untuk buka pose sesame.. p kali ini, NENEK tiade di sisi... lagi2 aku jauh dr umah.. da dkat 2 bulan aku xblek~ harap mama n abah xkecik ati.. betapa meriahnye klu NENEK ade.. aku dapat rasekan betapa sayunye 1 syawal nanti.. kami hy beraya dirumah sndri je.. ;(

aku akan rindu untuk belikan juadah buka puasa untuk NENEK klu dia ade ape2 y nk dimakan.. aku akan rindu masak untuk NENEK! aku sngt3 rindu semua 2..

NENEK: qah doakan nenek sentiase bahagia dan aman disana.. insyaAllah qah akan sentiase titipkan doa untuk nenek.. aman la nenek kat sane ditemani atuk kat sbelah ye..

ATUK: tersenyum lebar kami ble nenek dpt teman atuk disebelah.. rezeki dr Allah sbb kite sume tahu kawasan 2 da penuh, p dpt jugak nenek disemadikan di sbelah atuk... ALHAMDULILLAH..




*aku tahu abah kuat~

Saturday, July 10, 2010

~MUSYTARI, ZUHAL, NEPTUN~

Aktiviti selepas tamat diploma.. ape ye?? aha.. cam biase la like previous sem's break.. teaching again! S.O.N.O.K!!

diz year aja dak2 standart 3 n 6.. 3 musytari, 3 zuhal n 6 neptun.. klu b4 dis aku aja math n bm, kli ni aku aja english lak.. so, i'm teacher syafiqah from sk taman tampoi utama.. cam biase la dak2 skola rendah ni, pantang je ade cikgu muda y baru masuk.. 2nd day kat skola je da dpt bunga from Emir Hafizi (3 musytari). lom ape2 da dpt bunga.. ahah.. ok, aku malu! konon2 untuk teacher's day, padahal lagi 5 hari.. ahaha.. kanak2~

3 musytari adalah kelas pertama.. student nye agak ramai.. dan da tentulah mereka di antara y terpandai.. tp masih jugak ade y lemah english.. diantara y pandai adelah Nasrul, Mizi, Azreen n Ros Amirul. dlm ramai2, masih ade y kurang mneyenangkna seperti Lokman n Amir. budak berdua ni, Subhanallah.. mmg nakal! p kne pndai psyco untuk handle diorang ni~

3 zuhal plak 2nd class dan merangkap the last class for dak2 standard 3.. masuk je class ni, aku rase aku bakal dpt darah tinggi.. diorg 2 bercakap xsudah2.. buat keje sngt lah lambat.. cm ne la aku nk inpit y lbih cket?? p ade jugak y dpt 94% in english.. indian boy la..

6 neptun lak hurm.. class ni sush cket nk ckp.. diz year amik UPSR p masih ade lagi y ttw baca.. kesian kat diorg.. Wilson n Humaira, teacher doa y terbaik untuk kamu k.. ttw la mcm mane diorg blaja slame ni.. pape pon, aku ttp bersemangat untuk aja diorg.. nk diorg pon leh bjaya cm org len.. GUDLUCK SAYANGKU!


*teacher's day sonok gak~

Friday, July 2, 2010

~ape masalah kaw?~

Kita boleh hidup dalam keadaan y aman dan damai.. tidak perlu ade peperangan dan pergaduhan.. kenape sume ni jadi??

KENAPE??

Kerana adanye sesuatu y amat kecil dtg dari hati iaitu hasad dengki dan iri hati. Klu diabaikan, ia tetap sesutau y kcil.. tp klu dilayan dan dipikirkan, lame2 ia akan menjadi sesuatu besar dan boleh menjadi mejoriti dlm hati..

kadang2 aku berfikir, kenape ade diantara kawan2 aku sendri memburukkan kwan y lain.. apekah kesalahan y telah dilakukan kepadanya sehingga begitu skali dia memburukkan kawannya.. xcukup dengan kawan, mak kawannya juga mahu diburukkan... ape hasil y dia dpt?? ape??

ape y kaw iri hati sngt dengan dia??

kaw jeles umah kaw xsebesar dan secantik rumah dia?? kaw jeles ke kaw xsepandai dia?? ape lagi?? kaw jeles ke kaw xsebaik dia?? babe, dia xpernah sesekali cite buruk pasal kaw.. p klu slalu call aku n cite2 buruk pasal dia.. aku xleh tahan babe.. dia kawan aku.. kaw pon kawan aku.. depan dia kaw punye la baik.. ape masalah kaw sbenanye?? ape y kaw nk dr dia? smpai kadang2 ngan kawan2 kaw skali cm xpuas ati ngan dia.. slalu je nk kutuk2 n sindir2 dia.. love life dia pon kaw nk kacau..

ape masalah kaw???

lelaki pon ini macam ke??


*buat sesuatu y baik bukan untuk pahala, untuk mendapat kasih sayang dr Allah y Maha Kuasa